XARXA deelnemers

Vertegenwoordigers van meer dan 20 Europese steden zijn donderdag 27 en vrijdag 28 februari in Breda voor de XARXA-conferentie: Breda is in 2012 als eerste Nederlandse stad lid geworden van het XARXA FP Network.
XARXA is een netwerk van Europese steden om ervoor te zorgen dat studenten buitenlandse ervaring opdoen door stage te lopen in een  andere Europese stad.

Wethouder Boelema van onderwijs: “Het lidmaatschap van dit netwerk sluit aan bij de ambities van Breda als internationale kennisstad. Het biedt Bredase studenten de kans om al op jonge leeftijd kennis te maken met een andere taal en cultuur. Het is niet alleen een ervaring voor het leven maar het vergroot ook de kansen op een baan, zeker in een stad als Breda waar heel veel internationale bedrijven gevestigd zijn”

Het ROC West-Brabant is de Bredase opleider die actief participeert in het initiatief en de coördinerende werkzaamheden oppakt.
Arjan Kastelein, lid van de Raad van Bestuur van het ROC: “Andere kennisinstellingen in Breda zoals NHTV, Avans hogeschool en De Rooi Pannen, kunnen ook gebruik maken van het netwerk voor internationale stages en afstudeeropdrachten”.

Breda is met het netwerk verbonden met steden als Barcelona, Berlijn, Göteborg, Keulen, Lyon, München, Rome, Turijn, Toulouse, Istanbul en Madrid. XARXA FP is een Europees netwerk van steden met internationale beroepsopleidingen met als doel om de internationale mobiliteit en uitwisseling van kennis en kunde van studenten tussen de deelnemende steden te stimuleren. Het netwerk biedt daarnaast meer kans op internationale samenwerking en het deelnemen aan internationale projecten. Daardoor is er een link met thema’s als arbeidsmarktbeleid, economische ontwikkeling, onderwijs en diverse kennisnetwerken, bijvoorbeeld visual design, maintenance en logistiek.

Het afgelopen jaar is benut om de werkwijze en de steden beter te leren kennen. Er zijn al verschillende verbindingen gelegd tussen onderwijsinstellingen uit de aangesloten  Europese steden. Zo heeft het ROC West-Brabant door het netwerk nieuwe samenwerkingsverbanden gesloten en directe contacten met het bedrijfsleven gelegd. Het aantal stageverzoeken is de afgelopen tijd toegenomen. Het plaatsen van de studenten moet nog beter gestroomlijnd worden omdat het onderwijs binnen de verschillende landen op andere wijze is georganiseerd en ook de niveaus kunnen verschillen. Soms zoeken studenten een stage voor drie weken en soms voor drie maanden. Ook de taalvaardigheid verschilt heel erg per land en opleiding.

De jaarlijkse conferentie van Xarxa vindt plaats op 27 en 28 februari in Breda. Bij het Cingel College is op 27 februari een informatiemarkt waarbij verschillende opleidingen van het ROC en van Avans zich presenteren aan de aanwezige steden in de vorm van een speed network event. Op deze wijze komen alle deelnemers met elkaar in contact en kunnen de relaties verder worden uitgebouwd ten behoeve van uitwisseling van studenten en docenten. Dit geeft ook een extra stimulans aan de samenwerking in internationale projecten.

© Nationale Onderwijsgids