Logo_gezondeschool

Mbo-scholen die aantoonbaar goed met gezondheid bezig zijn, kunnen vanaf 1 november 2013 per locatie het vignet Gezonde School mbo aanvragen. Goed bezig zijn betekent dat zij structureel en op een integrale manier aan één of meer gezondheidsthema’s werken. Het vignet maakt zichtbaar dat een school voldoet aan de kwaliteitscriteria. 

Thema’s
Mbo-schoollocaties kunnen vanaf 1 november voor vier thema’s een themacertificaat aanvragen: (1) voeding, (2) bewegen en sport, (3) roken, alcohol, drugs en gehoorschade en (4) relaties en seksualiteit. Het thema (5) sociale veiligheid volgt in de loop van 2014. Om een vignet aan te vragen vult een schoollocatie een vragenlijst voor één of meer thema’s in. Bovendien moet deze locatie voldoen aan wettelijke eisen die voor het thema gelden. Uit de antwoorden op de vragen moet duidelijk worden hoe de locatie voor het thema activiteiten op vier niveaus uitvoert: signalering, gezondheidseducatie, schoolomgeving en schoolbeleid.

Gezonde School
De meeste scholen werken al aan de gezondheid van hun studenten, bijvoorbeeld door gezonde voeding in de kantine of het organiseren van sport- en beweegactiviteiten. De Gezonde School verbindt losse activiteiten in een planmatige en structurele aanpak. Het vignet is een erkenning voor scholen die structureel, planmatig en integraal werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun studenten en medewerkers.

Ondersteuning aanvragen
Tot en met 29 november kunnen scholen via www.gezondeschool.nl/ondersteuningsaanbod extra hulp aanvragen om aan de slag te gaan met schoolgezondheidsbeleid en –activiteiten. De mogelijkheden zijn: advies-op-maat, (financiële) hulp bij Gezonde School-activiteiten of een geldbedrag. U kunt dit geldbedrag onder andere besteden aan de aanvraag van het vignet Gezonde School.

Meer informatie
www.gezondeschool.nl/mbo/vignet-gezonde-school/

© Nationale Onderwijsgids