Normal_noa

De MBO Raad is positief over het bereikte Nationaal Onderwijsakkoord dat vandaag in Den Haag is ondertekend door minister Bussemaker en de Stichting van het Onderwijs. Jan van Zijl, voorzitter MBO Raad en voorzitter van de Stichting van het Onderwijs: “Met dit principeakkoord zetten werkgevers en vakorganisaties in op versterking van de positie van docenten in het hele onderwijs. Een lagere werkdruk, meer tijd voor scholing, en modernisering van arbeidsvoorwaarden.” Meer specifiek voor het mbo maakt het Nationaal Onderwijsakkoord de weg vrij voor 250 miljoen euro extra. Van Zijl: “Deze 250 miljoen euro was opgenomen in het regeerakkoord, maar kwam alleen ter beschikking als er een Nationaal Onderwijsakkoord werd gesloten. Dat is er nu. Met dit extra geld kunnen we de kwaliteit van het mbo verder verbeteren.”

Het gesloten principeakkoord komt na een lange lente en zomer van onderhandelen. “Een traject met de nodige hobbels,” zegt Van Zijl, die voorzitter is van de Stichting van het Onderwijs waarin werkgevers- en werknemersorganisaties vertegenwoordigd zijn, “maar het resultaat mag er zijn. Binnen de Stichting van het Onderwijs zijn we er trots op dat we dit met elkaar hebben weten te bereiken. Een belangrijk resultaat omdat de in het regeerakkoord opgenomen investeringen in het hele onderwijs, dus niet alleen het mbo, ermee samenhangen.”
Met het principeakkoord is een totale investering van €689 miljoen euro gemoeid. De 250 miljoen euro die daarvan bestemd is voor het mbo, wordt volledig gestoken in kwaliteitsverbetering van het mbo. Jan van Zijl: “Dan hebben we het bijvoorbeeld over een betere beroepspraktijkvorming en over verdere professionalisering van docenten.”

Het principeakkoord moet nog aan de achterbannen van de partijen binnen de Stichting van het Onderwijs worden voorgelegd. Dat gebeurt na de derde dinsdag van september. Onderdelen van het principeakkoord hangen direct samen met de begroting van 2014, die op Prinsjesdag openbaar wordt. De volledige tekst van het akkoord wordt ook pas dan gepresenteerd. Het vandaag gesloten principeakkoord bevat de volgende afspraken die ook van toepassing zijn op het mbo:

tijd en middelen voor leraren voor nascholing;
wettelijke verankering van het lerarenregister;
vermindering van werkdruk en van administratieve verplichtingen voor de leraar;
ruimte voor primaire arbeidsvoorwaarden;
modernisering van de secundaire arbeidsvoorwaarden;
de inzet van de intensiveringsmiddelen voor het onderwijs uit het regeerakkoord, waaronder dus de 250 miljoen euro voor het mbo.
Van Zijl twijfelt er niet aan dat de scholen zullen instemmen met het akkoord. “Ik durf deze afspraken met een gerust hart aan de mbo-scholen voor te leggen.” 

© Nationale Onderwijsgids