Normal_wiskunde_geodriehoek_rekenen

DEN HAAG (Novum) - De invoering van de verplichte reken- en taaltoetsen in het voortgezet onderwijs en in het mbo worden uitgesteld. Dat schrijft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Reden voor het uitstel is dat te veel leerlingen een onvoldoende hebben gehaald voor proeftesten.

De toetsen zouden eigenlijk in het schooljaar 2013-2014 worden ingevoerd. De minister concludeert echter dat leerlingen nog niet voldoende zijn voorbereid op de examens. Volgens de minister waren de omstandigheden tijdens het afnemen van de proeftesten nog niet optimaal. Zo kregen leerlingen in het voortgezet onderwijs minder tijd voor de toets dan er voor staat.

De taaltoetsen gaan in het voortgezet onderwijs en op mbo-4 nu in het schooljaar 2014-2015 meetellen. Bij mbo-2 en mbo-3 wordt gewacht tot 2015-2016. De rekentoets telt vanaf 2015-2016 volledig mee in het voortgezet onderwijs en bij mbo-4. Leerlingen mogen vanaf dat jaar niet minder dan een vijf halen om te slagen voor hun eindexamen. Voor leerlingen van mbo-2 en mbo-3 is de rekentoets vanaf 2016-2017 verplicht.