Aanbod gezond voedsel kan beter

GRONINGEN - Uit een inventarisatie op initiatief van de MBO-raad die onderzoeksbureau de DSP-groep samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft uitgevoerd, kwam naar voren dat er nog steeds veel aan het voedingsaanbod op mbo-scholen kan worden verbeterd. 

De inventarisatie werd op 27 locaties van het mbo uitgevoerd door middel van enquêtes die bij facilitair managers van de deelnemende scholen werden afgenomen. De afgelopen jaren zijn er al veel verbeteringen doorgevoerd door verschillende maatregelen, waaronder kleurcoderingssystemen en aandacht in de lesstof.

Bij de meeste mbo-instellingen is er inmiddels een behoorlijke balans tussen het aanbod van gezonde en ongezonde producten. De facilitair managers vinden dat de scholen de verantwoordelijkheid hebben om leerlingen te stimuleren een gezond eetpatroon aan te nemen, maar dat de verantwoordelijkheid ook bij de ouders en de leerlingen zelf ligt. Scholen kunnen volgens hen maar ten dele het voedingspatroon van de jongeren beïnvloeden.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem