Verschoolsing mbo

GRONINGEN - Door de invloed van de overheid op het lesprogramma op het middelbaar beroepsonderwijs komt de aansluiting van onderwijs aan roc's op de beroepspraktijk in gevaar. Dat concludeert Loek Nieuwenhuis van de Open Universiteit aan de hand van internationaal literatuuronderzoek, gefinancierd door NWO.

Op de roc's wordt gepoogd de onderwijsdoelstellingen van de overheid te combineren met de economische wensen vanuit het bedrijfsleven. Deze combinatie levert goede vakmensen op en heeft er mede voor gezorgd dat Nederland tijdens de crisis een lage werkloosheid heeft. "Maar ik constateer dat het Nederlandse stelsel dreigt te verschoolsen", aldus Nieuwenhuis. "Onze overheid bepaalt veel, terwijl het bedrijfsleven zich erg afwachtend opstelt." 

Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat het maatwerk dat het onderwijs zou moeten bieden nog niet altijd in orde is. Er is veel theoretische kennis aanwezig voor het werkplekleren, maar de praktijkkennis blijft achter. "Kortere leerwegen van mbo naar hbo én onderwijs dat specifieker op de arbeidsmarkt is afgestemd, zou de maatschappelijke opbrengst van het Nederlandse beroepsonderwijs kunnen verhogen", aldus Nieuwenhuis.

Om deze redenen verdient de onderwijskundige kwaliteit van roc's permanente aandacht volgens Nieuwenhuis. Het onderwijs loopt gevaar door lerarentekorten, achterlopende professionalisering en noodzakelijke bezuinigingen. Er dient een betere samenwerking met bedrijven te zijn en de wetenschappelijke kennis en de kennis van de werkvloer dienen beter op elkaar aan te sluiten. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem