Normal_techniek_student_auto

DEN HAAG - Dertien gezamenlijke initiatieven van scholen uit het technisch (v)mbo en bedrijven om meer jongeren te interesseren voor een toekomstige loopbaan in de techniek krijgen steun van het kabinet. Dat heeft in het kader van het project Toptechniek in Bedrijf hiervoor zeven miljoen euro uitgetrokken.

De afgelopen maanden konden samenwerkingsverbanden van bedrijven en scholen hun ideeën indienen bij een speciale expertcommissie. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en het (v)mbo. Gisteren maakte minister Marja van Bijsterveldt samen met Elco Brinkman (voorzitter van de expertcommissie) bekend welke dertien projecten in aanmerking komen voor extra ondersteuning.

Op dit moment kiezen nog te weinig jongeren voor een technische opleiding, terwijl er veel werkgelegenheid in deze sector is. De komende jaren gaat een groot aantal technici met pensioen. Hierdoor is de verwachting dat er in 2016 een tekort zal zijn van 170.000 technici, vooral op vmbo- en mbo-niveau.

Van Bijsterveldt: "De technische sectoren bieden komende jaren ontzettend veel kansen, juist voor jongeren met een technische beroepsopleiding. De uitdaging is dus om meer jongeren te inspireren tot een carrière in de techniek. Dat lukt alleen als je hun kunt laten zien én vooral kunt laten ervaren welke mogelijkheden techniek in de praktijk te bieden heeft."

Met het project Toptechniek in Bedrijf worden onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheid uitgedaagd om regionaal de samenwerking aan te gaan.

Via Rijksoverheid.nl

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres