Logo PVDA Politiek

UTRECHT (Novum) - De PvdA wil toch geen afschaffing van het collegegeld voor technische studies. In het conceptverkiezingsprogramma stond deze maatregel, maar op het partijcongres in Utrecht spraken de leden zich hier negatief over uit.

Van de aanwezige leden stemde 60,5 procent tegen gratis technische studies. De maatregel zou niets oplossen aan het 'gat op de arbeidsmarkt' en onoverdachte studiekeuzen in de hand werken. In een reactie daarop zei programmavoorzitter Marco Florijn dat het voorstel 'een statement van de PvdA' moest zijn in aanloop naar de verkiezingen. Zijn pleidooi kon de leden niet overtuigen.

De leden stemden ook over andere punten uit het verkiezingsprogramma. Zo vond een aantal PvdA-afdelingen dat de maximale hoogte van de staatsschuld moest worden vastgelegd. Het partijbestuur had een negatief stemadvies gegeven, en dat werd door de leden gevolgd. Daarnaast beargumenteerde een aantal afdelingen dat de verruiming van openingstijden van winkels op zondag niet in het programma thuis hoort. Op het congres was ook voor dit voorstel geen meerderheid te vinden.