AMSTERDAM (ANP) - Over Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse misbruikzaak, kwamen de afgelopen jaren meerdere meldingen en signalen binnen. Dat heeft echter niet geleid tot een verdenking of een strafrechtelijk onderzoek. Dit is een gemiste kans. Dat concludeert de commissie-Gunning in haar vrijdag gepubliceerde rapport over de zaak.

Vooral de directie van Het Hofnarretje, waar M. tussen 2007 en juni 2009 werkte, krijgt flinke kritiek. Toenmalig directeur Albert Drent heeft ,,niet de verantwoordelijkheid genomen om deze incidenten adequaat en in samenhang te onderzoeken'' op ,,een wijze die van een houder van een kinderdagverblijf had mogen verwacht''. Daarbij zou hij ook ,,wederkerende geruststellende mededelingen'' tegen politie hebben gemaakt.

Al in 2008 deden twee moeders een melding van mogelijk misbruik van hun kinderen door M. Die melding kwam wel terecht bij de politie, maar dat leidde niet tot vervolging. Volgens de commissie kan de politie hiervoor geen concrete verwijten worden gemaakt. Dat onder meer doordat een door Het Hofnarretje aangestelde adviseur niet alle informatie had doorgegeven.