De zomervakantie is (bijna) voorbij; tips om weer in het schoolritme te komen

Na de zomervakantie met bijbehorende vrijheid en late bedtijden moeten kinderen weer in het stramien van het schoolritme komen. Hoe maak je die overgang zo gemakkelijk mogelijk? Slaapspecialisten Francis Lanen en Annalotte Ossen geven in het AD tips. Dit meldt het AD.

Orthopedagoog Annalotte Ossen van Mevrouw Maan, een praktijk voor slaapproblemen bij kinderen, legt uit dat niet alleen de bedtijden weer veranderen. Ook kent het gezinsleven na de vakantie weer meer structuur, is er vaak minder vrijheid en minder aandacht van de ouders. 
 
Om kinderen weer te laten wennen aan eerder naar bed gaan, kun je in de laatste week voor de vakantie hen in kleine stapjes eerder naar bed brengen, in een donkere kamer en zonder teveel prikkels, zegt Francis Lanen, grondlegger van het Landelijk Netwerk Slaapoefentherapeuten. Ook is het belangrijk hen alvast weer langzaam te laten wennen aan een ochtendritueel.
 
En vinden kinderen het spannend om weer naar school te gaan? Verleg de aandacht naar iets positiefs. “Zeg bijvoorbeeld: ‘Straks mag je je nieuwe drinkbeker gaan gebruiken.’ Daarmee zet je negatieve spanning om in positieve spanning”, tipt Lanen in het AD.
 
Door: Nationale Onderwijsgids