Medewerker kinderopvang loopt geen groter risico op corona

Kinderopvangmedewerkers lopen geen groter risico op het oplopen van het coronavirus bij het open blijven van de kinderopvang. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat door de Amerikaanse universiteit Yale University is uitgevoerd. Dit meldt Kinderopvang Totaal.

Bij het onderzoek, dat in mei en juni werd uitgevoerd, waren 57.000 kinderopvangmedewerkers betrokken. De onderzoekers wilden er achter komen of medewerkers die met baby’s en peuters werken een hoger risico lopen op besmetting met het coronavirus wanneer de kinderopvang tijdens de pandemie openblijft. De deelnemers, waarvan een deel thuisbleef en een deel wel in de kinderopvang aan het werk was, moesten doorgeven of ze wel of niet besmet waren met het virus. Uit deze resultaten bleek dat er geen verschil was tussen de twee groepen. De onderzoekers trokken de conclusie dat kinderopvangmedewerkers geen grote risico lopen op het coronavirus als de kinderopvang openblijft, mits er ‘sterke preventieve maatregelen’ zijn.

De preventieve maatregelen, zoals vaak handen wassen en oppervlakten desinfecteren, zijn volgens de onderzoekers wel essentieel. Ze benadrukken dat het belangrijk is om hier waakzaam op te blijven. Ook waarschuwen ze dat hun resultaten niet van toepassing zijn op scholen, waar meer mensen zijn die zich ook vaker verplaatsen.

Door: Nationale Onderwijsgids