Normal_prik_injectie_vaccinatie_naald_inenten

Na een tweet van longarts Sander de Hosson over de vaccinatiegraad in Nederland en het aantal meldingen van mazelen per gemeente, werd #ikvaccineer in het leven geroepen. Ondertussen hebben honderden medici de hashtag op Twitter gedeeld om te laten zien dat ook zij hun kinderen vaccineren. Dat melden de Telegraaf en Medisch Contact. 

Het doel van de hashtag is om twijfelende ouders over de streep te trekken. Ineke Schippers maakt als huisarts in een dorp in de Bijbelgordel de schade die kinkhoest, polio en de mazelen aanricht van dichtbij mee. Daarom zegt ook zij #ikvaccineer. Een andere zorgverlener zegt nog geen kinderarts ontmoet te hebben die zijn of haar eigen kinderen niet vaccineert. Naast kinderartsen, delen ook huisartsen, longartsen, gynaecologen en andere zorgprofessionals de hashtag.

De Hosson, met wie het allemaal begon, denkt dat met de actie vooral twijfelende ouders overgehaald kunnen worden om te vaccineren. “Voor mensen met uitgesproken ideeën over de nadelen van vaccinatie zal het vermoedelijk niets veranderen.”

In de eerste zes maanden van 2018 zijn meer dan 41.000 Europeanen besmet geraakt met de mazelen, waarvan 37 het niet overleefden. Vorig jaar raakten nog ‘slechts’ 24.000 mensen besmet. Vooral in Oekraïne werden veel kinderen ziek. Maar ook in Frankrijk, Italië, Griekenland en Rusland zijn veel besmettingen vastgesteld.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids