Elke leerling herkent het wel: wat altijd zo ver weg leek, komt nu steeds dichterbij: de studiekeuze. Wat wil je gaan studeren en waar? Het is cruciaal om op tijd te starten, want het kan je veel stress besparen. En met op tijd wordt niet de eerste week van je examenjaar bedoeld; maar het jaar / de jaren ervoor al. Als je je studiekeuze namelijk voor of in het begin van je examenjaar al hebt gedaan, hoef je daar niet meer over na te denken – de focus kan dan vol op je examens liggen. Bovendien kan dit als goede motivatie dienen: je weet waar je zo hard voor werkt. Tot slot verkleint dit de kans dat jouw studie al vol zit.

Hierbij enkele tips om een zo goed mogelijke studiekeuze te maken:
 

Ga gesprekken aan met je decaan

De decaan van jouw school is er in gespecialiseerd: het ondersteunen bij de studiekeuze. Naar aanleiding van het gesprek met de decaan weet jij waarschijnlijk wat beter wat wel en niet bij jou zou passen. Je kijkt dan niet alleen naar wat je leuk vindt (en wat niet), ook kijk je naar jouw resultaten en dus waar je goed in zou zijn. De decaan heeft vaak goede tips en weet bijvoorbeeld ook wanneer er open dagen zijn.
 

Maak lijstjes!

Eventueel met informatie vanuit het gesprek met je decaan, kun je een lijstje schrijven met vakgebieden die jou leuk lijken. Daar hoort ook een lijstje bij met vakgebieden die jou minder aanspreken! Daarnaast is het ook verstandig om te kijken naar jouw capaciteiten. Moet je voor je vervolgstudie biologie hebben gedaan, maar heb je nooit hoger gestaan dan een 4 voor biologie? Dan kun je die vervolgstudie beter van je lijstje halen.
 

Studies zoeken

Is het al wat meer inzichtelijk waar jouw sterke kanten en jouw interesses liggen? Ga dan online op zoek naar studies die hiermee overeenkomen. Hier zijn verschillende websites voor. Eventueel kun je hierover weer in gesprek met je decaan; hij of zij kan waarschijnlijk ook goed inschatten welke studies aansluiten bij jouw capaciteiten en interesses.

Meeloopdagen / open dagen

Heb je al een aantal studies op het oog? Plan dan meeloopdagen en ga naar open dagen van (hoge)scholen / universiteiten! Kijk dus al snel wanneer de open dagen zijn: die zijn vaak maar enkele keren per jaar. Meeloopdagen kun je vaak via studieverenigingen regelen. Open dagen bieden meer globale informatie over verschillende studies en de (hoge)school / universiteit waar je heengaat; meeloopdagen zijn geschikt voor wanneer je al wat verder in je studiekeuze bent (bijvoorbeeld wanneer je nog twijfelt tussen enkele studies). Meeloopdagen zijn heel nuttig: je gaat bijvoorbeeld naar colleges van die studie. Je ziet dan precies hoe een gemiddelde dag van een student van die studie eruit ziet.
 

Maak een studiekeuzetest

Wil je extra zekerheid, of kom je niet helemaal uit je studiekeuze? Onze Orthopedagogische Praktijk Maltha helpt jou er graag bij! Wij bieden onder andere een beroepskeuzetest en de FITCH studietest. Meer informatie hierover? Neem dan gerust contact met ons op!
 
© Nationale Onderwijsgids / Maltha studiecoaching