Normal_20170908interactiefenondersteundvoorlezen1024x1365

Oktober is wereldwijd de maand waarin aandacht wordt gevraagd voor mensen die Ondersteunde Communicatie (OC) nodig hebben om hun stem te laten horen. Daarom organiseert Stichting Milo voorleesbijeenkomsten in verschillende regio’s in Nederland voor kinderen met communicatief meervoudige beperkingen. Dit meldt Stichting Milo.

Voor alle kinderen geldt dat hun taalverwerving profiteert van interactief voorlezen, van het samen (her)beleven van een verhaal. Dat doe je door het voorleesverhaal te koppelen aan ervaringen van de kinderen, bijvoorbeeld samen schminken voor de spiegel. Bij kinderen die niet praten, motorisch en/of verstandelijk beperkt zijn, is passende ondersteuning nodig van de communicatie, zoals (voel)gebaren, foto’s, films, pictogrammen en spraakcomputers.
 
Zo wordt er op diverse locaties in Nederland voorgelezen uit het Milo en Lana prentenboek ‘Kijk eens naar mijn familie’ in bibliotheek Horst. De DVD versie van dit prentenboek kan bekeken worden op ikbenmilo.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over interactief en ondersteund voorlezen.
 
De naam en filosofie van Stichting Milo zijn geïnspireerd door Norton Juster’s kinderboek ‘The Phantom Tollbooth’. Dit boek gaat over de avonturen van de kleine Milo. Tijdens een avontuurlijke dwaaltocht moet hij allerlei taal- en rekenkundige opdrachten oplossen. Al doende verwerft hij de kennis en wijsheid om de juiste beslissingen te treffen en oplossingen te kiezen.
 
Stichting Milo is een zelfstandig behandelcentrum voor mensen met communicatief meervoudige beperkingen (CMB). Milo heeft als doel het ontwikkelen, uitvoeren, leveren en garanderen van continuïteit van kennis, cliëntgerichte en cliënt-ondersteunende zorg en dienstverlening op het gebied van OC. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids