Normal_leidster__kinderopvang__kov__opvang__kinderen

Voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang is er sinds kort een nieuwe factsheet beschikbaar over het benodigde taalniveau. De herziene versie laat zien met welke diploma’s aan het vereiste niveau 3F wordt voldaan om als pedagogisch medewerker aan de slag te mogen. Dat meldt Kinderopvang Totaal.

De eerder gepubliceerde factsheet van begin juli was voor veel medewerkers te onduidelijk. Hierin werd het verschil tussen niveau 3 en 4 van het mbo niet helder genoeg omschreven. Medewerkers in de voor- en vroegschoolse educatie (vve) moeten namelijk op het gebied van mondelinge taalvaardigheid en lezen minimaal niveau 3F beheersen. Deze eis geldt sinds gisteren, 1 augustus,  voor medewerkers in de grote en middelgrote gemeenten (G37 en G86). Pas als zij kunnen aantonen dat zij aan die eis voldoen mogen zij aan het werk. Over twee jaar, per 1 augustus 2019, geldt het 3F-niveau ook voor pedagogisch medewerkers in de resterende gemeenten.

Om de onduidelijkheden over de vereisten weg te nemen heeft het ministerie van Onderwijs een verbeterde versie van de factsheet gepubliceerd. Een lijst van voorbeelden waarmee het taalniveau kan worden aangetoond is te vinden via de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids