Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

Vanaf 1 augustus 2017 verandert het toezicht van de Onderwijsinspectie voor het primair, speciaal en voortgezet onderwijs en het mbo. Vanaf dan werkt de inspectie met zogenoemde Onderzoekskaders. In dit kader staat beschreven wat de inspectie precies onderzoekt (het waarderingskader) en hoe de inspectie dit doet. Voor de verschillende onderwijssectoren zijn aparte kaders opgesteld. Dit meldt de Onderwijsinspectie.

De kaders per sector verschillen omdat de wetgeving per sector afwijkt. Wat gelijk is voor alle sectoren is dat vanaf nu de vragen Wat gaat er goed?, Wat kan er beter?, En wat moet er beter? centraal staan.

Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor de onderwijskwaliteit van de onderwijsinstelling en dus begint en eindigt het onderzoek van de inspectie steeds bij het bestuur. Voor besturen en scholen is er daarom ook een informatiebrochure: 'Vernieuwd toezicht: wat betekent dat voor het bestuur?'

Download hieronder de onderzoekskaders per onderwijssector of kijk op de pagina 'Toezicht vanaf 1 augustus 2017' voor meer informatie.

Onderzoekskader 2017 primair onderwijs en voorschoolse educatie
Onderzoekskader 2017 voortgezet onderwijs
Onderzoekskader 2017 (voortgezet) speciaal onderwijs
Onderzoekskader 2017 middelbaar beroepsonderwijs

Het waarderingskader voor het toezicht op de samenwerkingsverbanden is te vinden in de onderzoekskaders van de sectoren po, vo en (v)so.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids