Normal_10882

ALKMAAR - Door een aanpassing in de Invorderingswet 1990 is het sinds 1 januari 2012 mogelijk rekening te houden met de netto kosten van kinderopvang bij het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen. Dat meldt de gemeente Alkmaar.

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de Tweede Kamer in juni 2011 laten weten dat hij verschillende maatregelen gaat nemen om te voorkomen dat de kosten van kinderopvang voor de rijksoverheid de komende jaren blijven stijgen.

De minister erkent dat de aangekondigde maatregelen tot een armoedeval bij ouders (zowel werkende ouders als ouders die vanuit een bijstandssituatie een - veelal kleine - baan accepteren) kunnen leiden. Dit kan met name bij alleenstaande ouders knellen.

Kamp heeft aangegeven dit knelpunt voor de korte termijn te willen oplossen met een aantal maatregelen. Een daarvan is de verruiming van de kwijtscheldingsregeling bij lokale lasten. Het Rijk staat garant voor de extra kosten van de gemeente.

Dit betekent dat er in Alkmaar ongeveer tussen de 150 en 200 huishoudens meer in aanmerking komen voor kwijtschelding op grond van het verruimde kwijtscheldingsbeleid. Dit besluit zal nog moeten worden vastgesteld door de gemeenteraad van de Noord-Hollandse gemeente.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink