Normal_leidster__kinderopvang__kov__opvang__kinderen

De centra voor spelen, integreren en leren (spilcentra) in Eindhoven vrezen dat ze door bezuinigingen van de Rijksoverheid minder geld te besteden krijgen. Er dreigt daardoor een tekort aan personeel te komen en een gebrek aan leermiddelen voor de kinderen. De centra, die in Eindhoven succesvol zijn gebleken, lijken door deze maatregelen bedreigd te worden. Dat meldt ED.

In de spilcentra zitten kinderdagopvang, peuterspeelzalen en basisonderwijs samengevoegd, vaak zelfs onder één dak. Peuters starten hier op een gelijkwaardige manier hun voorschoolse educatie, waarin een goede basis wordt gelegd voor hun ontwikkeling. Dat zorgt ervoor dat de stap naar de basisschool niet meer zo groot is en dat op den duur bijvoorbeeld taalachterstanden of andere problemen voorkomen worden. Deze vorm van samenwerking is in Eindhoven tot nu toe erg goed verlopen. Voor een groot deel is dat te danken aan de financiële hulp van het Rijk.

Het plan van de Rijksoverheid om bezuinigingen door te voeren op deze spilcentra is voor wethouder Jannie Visscher van de gemeente Eindhoven moeilijk te begrijpen. Volgens haar wordt op die manier alles afgebroken wat er in het afgelopen decennium is opgezet. Het Rijk is echter van mening dat achterstand in het onderwijs op andere manieren voorkomen kan worden. Het geld moet daarom anders worden verdeeld. Daar lijken de grote steden, waaronder Eindhoven, de dupe van te worden.

Scholen, kinderopvang en de gemeente Eindhoven willen hun intensieve samenwerking absoluut niet verbreken,maar juist sterker maken. Zo ligt er het plan om de invulling van het spilcentrum als buurtontmoetingsplek verder uit te breiden. Ook willen de partijen meer aandacht geven aan kinderen die zorg nodig hebben. De gemeente wil zelf bijna 2 miljoen euro extra bij te leggen als de bezuinigingen daadwerkelijk worden doorgevoerd. Hoeveel minder geld de spilcentra in Eindhoven te besteden krijgen, is nog niet bekend.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids