Normal_kado_cadeau

Steeds meer aanbieders van kinderopvang lokken ouders en kinderen met cadeautjes bij inschrijving. Verschillende brancheorganisaties in de kinderopvang maken zich hierover zorgen. Zij zijn bang dat ouders daardoor geen oog meer hebben voor kwaliteit van de opvang. Dit melden NU.nl en het Algemeen Dagblad.

De commotie ontstond door een artikel in de Telegraaf hierover. De krant meldde dat cadeaus zoals kinderstepjes, gratis luiers en lingeriebonnen ouders moeten overhalen hun kind onder te brengen bij een kinderopvang. Volgens de kinderdagverblijven zelf dwingt de hevige concurrentie op de markt hen tot dergelijke praktijken.
 
Gjalt Jellesma van Belangenvereniging van Ouders in Kinderopvang en Peuterspeelzalen (BoinK) bevestigt dat de markt voor kinderopvang overvol is. "Er zijn er te veel die in dezelfde vijver vissen. Dan gaan mensen gekke toeren uithalen." Maar hij laakt het idee om ouders te verleiden met cadeaus. Hij is bang dat ouders op deze manier geen weloverwogen keuze maken voor kwaliteit, maar zich laten overhalen door de gratis producten. “De opvang van kinderen is geen consumptieartikel”, vindt hij.
 
CDA-kamerlid Pieter Heerma wil hierover een gesprek met minister Asscher van Sociale Zaken. Het CDA vindt ouders lokken met cadeaus onwenselijk en meent ook dat het geld voor de cadeaus beter in de kwaliteit van de kinderopvang kan worden gestoken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids