Normal_kind44_opvang35_school534

Gisteren berichtte de Volkskrant over de beoordelingen die GGD'en hebben gegeven aan locaties voor kinderopvang. Informatie hierover is via een Wob-verzoek opgevraagd. Een van de besproken regio’s betreft IJsselland. De aangeleverde gegevens zijn helaas verkeerd overgenomen waardoor veel locaties in IJsselland een rood risicoprofiel hebben gekregen. In werkelijkheid zijn dit er in de regio IJsselland 10. Dat meldt GGD IJsselland.

Bij de als ‘rood’ aangemerkte locaties staan vestigingen die in het verleden een rood risicoprofiel hebben gehad maar die nu een groen profiel hebben. Er staan ook vestigingen rood aangemerkt die een groen risicoprofiel hebben en nooit een rood profiel hebben gehad. GGD IJsselland maakt risicoprofielen met het doel locaties vaker te kunnen inspecteren wanneer dat nodig is. GGD IJsselland is van mening dat voor een dergelijk onderzoek niet de risicoprofielen gebruikt moeten worden maar de inspectierapporten. Deze geven een beeld van de werkelijke situatie.

Het ministerie van Sociale Zaken liet gisteren in een reactie op de publicatie van de Volkskrant al weten dat de informatie voor een deel niet klopt. Zo zouden de cijfers over de risicoprofielen niet overeenkomen met die waar het ministerie over beschikt. NRC publiceerde vandaag een nadere analyse en beoordeelt de berichtgeving van de Volkskrant eveneens als 'onwaar'. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids