Normal_kinderopvang__kinderen__praten__kov__opvang

Amsterdam wil de komst van integrale kindcentra versnellen. Daarom maakt de gemeente 700.000 euro aan subsidie vrij voor procesbegeleiding voor samenwerkende partijen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Partijen die gezamenlijk initiatief nemen om een alles-in-één-school op te zetten kunnen het subsidiegeld gebruiken voor de procesbegeleiding die nodig is om een dergelijke school te kunnen vormen. Daarnaast kunnen scholen die al bezig zijn om opvang en onderwijs te combineren hier ook gebruik van maken. In Amsterdam zijn al meerdere scholen waar aspecten als kinderopvang of buitenschoolse opvang intern worden aangeboden.
 
Sinds enkele jaren is er een trend om kinderopvang, peuterspeelzalen en het basisonderwijs te integreren in (integrale) kindcentra. Landelijk bestaat er een groot maatschappelijk draagvlak voor deze integratie. De roep om een eigentijdse voorziening voor kinderen is groot. Ook speelt dat er slimme oplossingen gezocht worden voor gebieden waar sprake is van bevolkingskrimp. De gemeente Amsterdam ziet als groot voordeel dat er vanuit één team en één didactische visie kan worden gewerkt. Op die manier zou er beter zicht zijn op achterstanden van kinderen, maar kan er ook beter worden ingespeeld op talenten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids