Normal_brief_geld_vijftig

Nederland met kinderen besteden 20,2 procent van hun inkomen aan kinderopvang. Dit blijkt uit onderzoek van Society At A Glance waarbij ze uitzochten wat kinderopvang in OECD-landen kost. Groot-Brittanië staat op nummer één, daar kost de kinderopvang gemiddeld 33,8 procent van het inkomen van de ouders. Dat meldt Metro.

Op nummer twee in de lijst staat Nieuw-Zeeland met 29 procent van het inkomen dat naar kinderopvang gaat, gevolgd door Ierland met 27,4 procent. Nederland staat op plek nummer 7 in de lijst. In vergelijking met België en Duitsland is ons land relatief duur wat kinderopvang betreft. België staat op plek dertien met 11,7 procent van het inkomen en in Duitsland besteedt men nog minder aan kinderopvang, namelijk 9,7 procent.

Hoge kosten van de kinderopvang zorgen volgens de onderzoekers van Society At A Glance voor ongelijke rolverdeling tussen vader en moeder. “Zulke hoge kosten schrikken mensen af om te gaan werken. Het is financieel gezien dan niet te moeite waard om beide ouders te laten werken, waarbij het doorgaans de moeder is die thuisblijft”, aldus de onderzoekers.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids