Normal_pm__opvang__kov__kinderen__leidster__kinderopvang

Italië is een overheidscampagne gestart die mensen moet aansporen meer kinderen te krijgen. Vergrijzing kan verstrekkende gevolgen hebben, ook in Nederland. Investeren in kinderopvang kan dit probleem tegengaan. Dit meldt RTL Nieuws.

Demograaf Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is van mening dat de afname van geboorten verstrekkende gevolgen kan hebben voor de samenleving. Dat landen maatregelen nemen om bevolkingsgroei te stimuleren, is daarom volgens Latten niet gek. In Italië krijgen vrouwen momenteel 1,37 kinderen. In Nederland is het geboortecijfer momenteel 1,7 kinderen per vrouw. 
 
Maatregelen zoals het goedkoper maken van de kinderopvang kan het geboortecijfer wel doen toenemen, volgens Latten. Ook een extra financiële injectie voor gezinnen die moeilijk rond kunnen komen, kan het tij doen keren. Hoger dan twee kinderen per vrouw zal het door allerlei praktische bezwaren niet snel worden, denkt Latten. "In Frankrijk, waar ze genereuze maatregelen voor kinderopvang schijnen te hebben, blijft het aantal ook op 2 hangen."
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids