Normal_speeltuin__po__kov__spelen__buiten__kinderen__meisjes__vrolijk__plezier

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en Disney Benelux slaan de handen ineen om kinderen te stimuleren meer te bewegen door middel van de “Woogie Boogie”. Dit project bestaande uit een serie filmpjes moet kinderen tussen 4 en 7 jaar oud inspireren om uit hun stoel te komen en te bewegen. De filmpjes zijn ook in de klas te gebruiken. Dat meldt JOGG.

Hoewel dit niet altijd zo lijkt, zitten kleuters nog veel te vaak en te lang stil: in de auto, thuis en ook op school. De statistieken van het RIVM over zitgedrag die vorig jaar werden gepubliceerd bewijzen dat kinderen in Nederland 6 tot 8 uur per dag zittend doorbrengen. Dat is maar liefst 50 procent tot 65 procent van de tijd dat ze daadwerkelijk wakker zijn.

De bewegingsoefeningen die in de filmpjes aan bod komen zijn zorgvuldig uitgekozen. Niet alleen moedigen ze kinderen aan om op te staan en te bewegen, maar ze helpen ook bij de ontwikkeling van de motoriek. Door herhaling van de “Woogie Boogie” oefeningen krijgen kinderen de bewegingen snel onder de knie en gebruiken ze deze vaker.

De “Woogie Boogie” filmpjes duren ongeveer één minuut en zullen dagelijks uitgezonden worden tijdens het “Disney Junior” blok op het TV-kanaal Disney Channel. Ze zijn ook beschikbaar op YouTube. Voor het gebruik in de klas hoort bij elk filmpje een kaart waarop de bewegingen stap voor stap worden uitgelegd. Een handig hulpmiddel voor de docent om op een leuke manier kleuters aan te sporen op te staan en te gaan bewegen in de klas.

“Met de Woogie Boogie hebben docenten in de klas een makkelijk middel in handen om ook de jongste kinderen een extra beweegmoment in de klas te bieden. Het past perfect bij onze doelstelling om de omgeving van kinderen gezonder te maken en sluit goed aan bij onze beweegcampagne Gratis Bewegen, gewoon doen!”, aldus Marjon Bachra, directeur van Jongeren Op Gezond Gewicht.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids