Normal_luizenzak__basisschool__po__klas__leerlingen__luizen

Behalve basisscholieren hebben ook middelbare scholieren en kinderen onder 4 jaar regelmatig last van hoofdluis. Hoofdluis komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens, zo blijkt uit het onderzoek ‘LuisThuis?’ van het RIVM.

Hoofdluis blijkt niet alleen voor te komen bij leerlingen op de basisschool, ook jongere kinderen en middelbare scholieren hebben regelmatig last van hoofdluis. Van alle meldingen die afkomstig waren van kinderen die naar de basisschool gaan, gaf 28 procent aan dat ze hoofdluis hadden. Deze leeftijdscategorie scoort daarmee het hoogste. Van de middelbare scholieren had 19 procent hoofdluis en van de kinderen onder de 4 jaar had 17 procent hoofdluis.  Volwassenen meldden het minst vaak hoofdluis (11 procent) Opvallend is dat driekwart van de hoofdluismeldingen van meisjes afkomt. Mogelijk komt dat doordat meisjes meestal langer haar hebben dan jongens. 
 
Aan het onderzoek LuisThuis?  deden in totaal 2000 mensen mee. Melders gaven aan of zij op dat moment hoofdluis hadden. Gemiddeld meldde bijna 2 op de 10 deelnemers hoofdluis. Het onderzoek LuisThuis? is een citizen science project. Daarbij wordt de bevolking gevraagd mee te werken aan het onderzoek. Mensen doen vrijwillig mee. Het is te verwachten dat mensen die vaker met hoofdluis in aanraking komen vaker meedoen met het onderzoek. 
 
Het onderzoek LuisThuis? is met een jaar verlengd. Mensen die mee willen doen kunnen zich opgeven via www.rivm.nl/luisthuis. Zowel gezinnen met als zonder hoofdluis kunnen meedoen. 
 
Hoofdluis kan zich snel verspreiden. Daarom is het belangrijk om regelmatig (bijvoorbeeld elke maand) te controleren op deze kriebelbeestjes. Op basisscholen controleren vrijwilligers, de luizenouders of luizenpluizers, meestal na de schoolvakanties. Voor kinderen die niet naar de basisschool gaan, is geen vast moment ingepland. Om hoofdluis tegen te gaan, is het belangrijk dat ouders hen ook regelmatig controleren, bijvoorbeeld op de eerste dag van de maand. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids