Normal_vrouwe_justitia

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de celstraf die de rechtbank heeft opgelegd aan de eigenaar van kinderopvang De Parel in Capelle aan den IJssel. De rechtbank veroordeelde de eigenaar onlangs tot twee jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Ook tegen de vrijspraak voor de vrouw van de eigenaar gaat het OM in hoger beroep. Dat meldt RTV Rijnmond.

Kinderopvang De Parel zei gratis opvang te leveren, maar liet ouders wel 164 uur per maand kinderopvangtoeslag aanvragen. Vervolgens moesten de ouders de toeslag doorbetalen aan de verdachten. Volgens de officier van justitie gaat het om ruim 4 miljoen euro, dat grotendeels op de privérekeningen van de verdachten terecht is gekomen. Beiden worden verdacht van het opzettelijk vals opmaken van de administratie en het witwassen van het geld.

Justitie had drieënhalf jaar cel geëist tegen de man en ruim drie jaar tegen zijn echtgenote voor grootschalige fraude. Volgens de rechtbank blijkt uit niets dat de vrouw, die mede-eigenaar was van de opvang, op de hoogte was van de oplichtingspraktijken van haar man.

De ouders worden niet vervolgd voor het ten onrechte aanvragen en ontvangen van de toeslag, maar moeten dit wel terugbetalen. CDA en SP vinden dat de Belastingdienst op nieuw moet kijken naar de zaak. De ouders die nu het slachtoffer zijn hebben een zaak tegen de Belastingdienst aangespannen om de terugvorderingen ongedaan te maken. Het gaat om bedragen tussen 3.000 en 100.000 euro. 

© Nationale Onderwijsgids