Normal_geld__handboeien__fraude

CDA en SP vinden dat de Belastingdienst opnieuw moet kijken naar de zaak van kinderopvang De Parel in Capelle aan de IJssel. Tientallen ouders zijn slachtoffer geworden van Moustapha A., die met zijn kinderopvang voor miljoenen euro's fraudeerde. Dat geld wil de Belastingdienst terug van de ouders, meldt Radio1. 

Moustapha A., werd op 21 april door de rechter veroordeeld tot 24 maanden detentie waarvan 6 voorwaardelijk. De ouders die nu het slachtoffer zijn hebben een zaak tegen de Belastingdienst aangespannen om de terugvorderingen ongedaan te maken. Het gaat om bedragen tussen 3.000 en 100.000 euro.

“Staatssecretaris Wiebes moet zijn mening bijstellen nu overduidelijk is dat de kinderopvang gefraudeerd heeft”, stelt SP-Kamerlid Tjitske Siderius. “De eigen bijdrage zou geïnd kunnen worden door de Belastingdienst maar dan moet de rest kwijtgescholden.” Siderius sluit zich aan bij de Kamervragen van Pieter Heerma (CDA). Hij vraagt aan de staatssecretaris van Financiën en die van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of zij het eens zijn met de rechter dat de ouders als slachtoffer gezien moeten worden en of er een betalingsregeling mogelijk is.

De fraudezaak kwam in de zomer van 2013 aan het licht. Een medewerkster van de kinderopvangorganisatie, Willeke Ravenna, ontdekte dat er “een heleboel niet klopte” en trok aan de bel. Uit onderzoek bleek dat de directeur voor miljoenen euro's fraude had gepleegd. Hij vertelde de ouders dat de opvang gratis was, maar gebruikte vervolgens hun identiteitsgegevens voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Deze toeslag stak hij vervolgens in eigen zak. Moustapha A., werd op 21 april veroordeeld tot 24 maanden detentie waarvan zes voorwaardelijk. 

© Nationale Onderwijsgids