Normal_kinderopvang__kinderen__praten__kov__opvang

Volgens hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is de kinderopvang de laatste jaren veiliger geworden. De sector is er volgens hem na de crisis beter uitgekomen. Dit zei hij in gesprek met Radio1. 

Door de zaak Robert M. was er zo'n vijf jaar geleden veel onrust in de sector. Naar aanleiding van de enorme kindermisbruikzaak in kinderdagverblijf 't Hofnarretje presenteerde onderzoekscommissie Gunning aanbevelingen om de kinderopvang veiliger te maken. De wijziging van de wet wordt eind deze maand geëvalueerd.

Volgens Fukkink waren de aanbevelingen 'niet mals'. Toch bleven de ouders naar de opvang komen. “Ze zijn gebleven en er is geen vertrouwensbreuk opgetreden. Het contact tussen ouders en medewerkers van het kinderdagverblijf is goed”, aldus de hoogleraar. Een van de maatregelen is dat er altijd vier ogen toezicht moeten houden op een groep.

Fukkink noemt het jammer dat de politiek het nodig vond om bezuinigingen door te voeren. “Ik wil ze meegeven dat we op veiligheid én kwaliteit moeten blijven letten. En bezuinigingen zijn niet goed voor de kwaliteit van de opvang.”

© Nationale Onderwijsgids