Normal_kov__opvang__lachen__blij__kind__spelen

Alle kinderen in Nederland tussen twee en vier jaar moeten minimaal 16 uur per week naar een kinderopvang kunnen, ongeacht of de ouders werken. Dat adviseert de Sociaal Economische Raad (SER) het kabinet. De raad zegt in het advies ook dat het kabinet moet stoppen met het zwalkende beleid rond kinderopvang. Dat meldt SER.

De SER benadrukt dat investeren in voorzieningen voor jonge kinderen lonend is. “Kinderopvang is niet alleen een belangrijk arbeidsmarktinstrument, het levert ook een bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en het verminderen van achterstanden”, aldus de SER. De raad heeft voor de komende kabinetsperiode een agenda opgesteld met concrete aanbevelingen voor een toekomstbestendig stelsel. Het doel van de raad is de versnippering van het aanbod in kinderopvang tegen te gaan, doorlopende ontwikkel- en leerlijnen te creëren en samenwerking tussen de basisschool en kindvoorzieningen te bevorderen. Het uiteindelijke doel is een sluitend en eigentijds aanbod te creëren voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

Een van de belangrijkste aanbevelingen is dat kinderen met een achterstand in aanmerking moeten komen voor extra stimuleringsprogramma's (VVE). De kosten van dit voorstel zouden uitkomen op 169 miljoen euro. Verder zouden alle kinderen tussen twee en vier jaar minimaal 16 uur per week naar een kinderopvang moeten kunnen. Hierbij mag het niet uitmaken of de ouders wel of niet werken. De ouders betalen hiervoor een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. De kosten van dit voorstel variëren volgens de raad van 176 tot 231 miljoen euro.

“Met ons advies beperken we de versnippering, ligt er een goed ontwikkelaanbod voor alle kinderen en geven we extra aandacht aan kinderen met achterstanden. Zo moet er een einde komen aan het jojobeleid dat door de jaren heen in de kinderopvang gevoerd is”, aldus Mariette Hamer van de SER.

De VVD is niet zo enthousiast en vindt de onderbouwing van het advies veel te mager. De PvdA en verschillende oppositiepartijen zijn juist groot voorstander van het advies. PvdA-Kamerlid Keklik Yücel noemt het advies baanbrekend. Ook de PO-Raad steunt het plan. Minister Asscher van Sociale Zaken heeft laten weten het advies te gaan bestuderen en komt nog voor de zomer met een reactie. 

© Nationale Onderwijsgids