Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Vanaf 2017 hebben alle gemeenten 3 procent minder te besteden aan voor- en vroegschoolse educatie, ongeacht hoe groot de gemeente is. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs had juist het plan om kleine gemeenten relatief meer vve-bugdget te geven en grote gemeenten minder. Dit voorstel is niet door de Tweede Kamer gekomen. De motie van Kamerlid Keklik Yücel van de PvdA is wel aangenomen. In die motie vraagt Yücel aan Dekker om het geld voor vve zo te verdelen dat alle doelgroepkinderen worden bereikt. Dat meldt Kinderopvangtotaal.

Volgens Dekker heeft het aannemen van demotie voor alle gemeenten vervelende consequenties. Zo zal het vve-budget er vanaf 2017 bij alle gemeenten 3 procent op achteruit gaan, door een daling van het beschikbare budget vanaf 2017 van 10 miljoen euro. Vanwege deze daling pleitte de staatssecretaris tijdens het begrotingsoverleg voor een andere verdeling, zodat de kleinere gemeenten niet de dupe zouden worden.

Dekker wil dat de scheefgroei in de verdeling van de middelen vanaf 2017 verdwijnt. Nu krijgen grote gemeenten als Rotterdam 7000 euro per schoolgewicht te besteden, terwijl dit bij een kleinere gemeente als Krimpen aan den Ijssel 1850 euro is. In het voorstel van Dekker zou het geld beter verdeeld worden waarbij kleinere gemeenten juist iets meer kregen en grote gemeenten inleverden. Nu krijgen alle gemeenten evenredig minder budget.

Yücel wil dat de staatssecretaris uiterlijk in het voorjaar van 2016 een nieuwe maatstaf presenteert voor de verdeling van vve-middelen. Deze maatstaf moet in nauw overleg met het werkveld, de wetenschap en gemeenten ontwikkeld worden.

© Nationale Onderwijsgids