Normal_kov

Het kabinet wil de wetgeving rondom kinderopvang en peuterspeelzaalwerk meer op elkaar afstemmen. Hiertoe zijn twee wetsvoorstellen gedaan met als doel om de regeldruk voor ouders en jonge kinderen te verminderen. Volgens Actal, een orgaan dat regering en parlement adviseert over de vermindering van regeldruk, zorgen de wetsvoorstellen juist voor méér regeldruk. Dat meldt Actal.

Het wetsvoorstel ‘Het Nieuwe Toezicht’ concretiseert de pedagogische doelen voor kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Hierdoor wordt het mogelijk dat de toezichthouder een oordeel gaat geven over de mate waarin deze doelen worden bereikt. In beginsel is het mogelijk om minder zware en gedetailleerde eisen te stellen aan de manier waarop het resultaat wordt bereikt. Maar volgens Actal voldoet het wetsvoorstel niet. “Het wetsvoorstel laat deze mogelijkheden om de regeldruk te verminderen onbenut. En op onderdelen verzwaart het wetsvoorstel deze eisen. Zo moeten peuterspeelzalen aan de zwaardere eisen gaan voldoen. Het zijn eisen die nu al gelden voor de kinderopvang”, zo stelt het orgaan op haar website.

Het andere wetsvoorstel, ‘Harmonisatie overige eisen’, brengt peuterspeelzaalwerk onder de definitie van kinderopvang. Het doel hiervan is dat procedures, eisen en voorwaarden gelijk worden getrokken. Kinderopvang en peuterspeelzaalwerk zijn namelijk in toenemende mate onder één dak ondergebracht. Maar volgens Actal worden mogelijkheden om met harmonisatie ook een vereenvoudiging te realiseren niet benut.

Actal vraagt aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de mogelijkheden tot vereenvoudiging alsnog te benutten. 

© Nationale Onderwijsgids