Normal_marc_dullaert_kinderombudsman

De plaats waarin je woont, bepaalt steeds meer of je als kind toegang hebt tot je rechten. Dat stelt de Kinderombudsman in de Kinderrechtenmonitor 2015, die vandaag wordt gepubliceerd. De Kinderombudsman signaleert in deze monitor dat de zorg voor kwetsbare groepen kinderen steeds meer een taak is van gemeenten. Kinderombudsman Marc Dullaert stelt dat de Nederlandse Staat het Kinderrechtenverdrag heeft ondertekend en de naleving hiervan niet kan uitbesteden aan gemeenten. Dat meldt De Nationale Ombudsman.

Sinds 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Gemeenten richten een eigen jeugdhulpsysteem in en maken verschillende keuzes. Daardoor wordt de plaats waarin je woont bepalend voor de zorg die je ontvangt. Ook kinderen die opgroeien in armoede zijn voor ondersteuning afhankelijk van de gemeenten waarin ze wonen. Hetzelfde geldt voor kinderen die te maken krijgen met geweld en vluchtelingenkinderen.

De Kinderombudsman maakt zich ernstige zorgen over vluchtelingenkinderen. Zij bevinden zich in een bijzonder kwetsbare positie. Sinds de hoge instroom staan de rechten van vluchtelingenkinderen onder druk. Een aantal vormen van opvang is niet kindvriendelijk, er is niet altijd toegang tot onderwijs en er zijn weinig activiteiten voor kinderen. Het is daarnaast onacceptabel dat vluchtelingenkinderen de afgelopen maanden soms wel 7 of 8 keer moesten verhuizen naar verschillende crisisopvangplekken. Dit brengt kinderen ernstig uit evenwicht. Nu de vluchtelingenkinderen zich hier bevinden moet de overheid ervoor zorgen dat hun rechten net zo goed geborgd worden als die van alle andere kinderen.

Jaarlijks worden ruim 118 duizend kinderen verwaarloosd of mishandeld. De Kinderombudsman pleit voor een beter implementatie van de meldcode bij vermoedens van kindermishandeling. De Kinderombudsman vindt dat professionals adequaat getraind moeten worden in het herkennen van slachtoffers.

Het aantal kinderen dat in armoede opgroeit, is de afgelopen jaren fors toegenomen. In 2013 leefden 423 duizend kinderen in armoede, in 2010 ging het nog om 314 duizend. Ook kinderen die in Caribisch Nederland wonen verdienen extra aandacht. Veel kinderen groeien hier op in armoede, de kwaliteit van de jeugdhulp en het onderwijs is onvoldoende en er is geen apart jeugdstrafrecht. De Nederlandse overheid moet ervoor zorgen dat de toegang tot rechten van deze kinderen net zo goed is als van kinderen in alle andere Nederlandse gemeenten.

© Nationale Onderwijsgids