Normal_po__kov__docent__leraar__leerkracht__leerlingen__les__uitleg

In Nederland maken zo'n 638.000 kinderen gebruik van de kinderopvang. Kinderopvang leidt niet alleen tot een hoger inkomen voor moeders, maar ook voor betere schoolprestaties van kinderen en meer kans op werk op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek naar de waarde van kinderopvang voor onze maatschappij. Dat meldt Brancheorganisatie Kinderopvang.

Eén op de drie ouders maakt gebruik van kinderopvang. De opvang is voor ouders onmisbaar, maar ook voelbaar in de portemonnee. De onderzoekers concluderen dat moeders die na de geboorte van hun kind een jaar stoppen met werken tot een hun pensioen 16.000 euro minder verdienen. Wanneer een vrouw vier jaar stopt, dan loopt dit op tot wel 50.000 euro. Daarnaast zorgt de gemiste werkervaring ervoor dat ze moeilijker terug komen op de oude positie met bijbehorend salaris.

De onderzoekers concluderen verder dat goede kinderopvang leidt tot betere schoolprestaties. Voor kinderen met laag opgeleide ouders resulteert het ook tot betere cognitieve vaardigheden en een hoger inkomen, gemiddeld zo'n 14 procent. De kwaliteit van de kinderopvang is hierbij een cruciale factor. De afgelopen jaren is de kwaliteit van de Nederlandse kinderdagverblijven gestegen. Hoe hoger de kwaliteit van de opvang, hoe beter de emotionele ontwikkeling van kinderen en de schoolprestaties op lange termijn. Onderzoek laat geen eenduidig effect zien van het verhogen van het opleidingsniveau van medewerkers in de sector. Verschillende onderzoeken laten wel een positief effect zien van gerichte trainingen voor pedagogisch medewerkers op educatieve interactievaardigheden met het kind.

Verder blijkt de kinderopvang een goede investering. De overheidsbijdrage aan kinderopvangtoeslag van zo'n 1,8 miljard euro leidt op zowel korte als lange termijn tot een hogere arbeidsproductiviteit van moeders. Ook creëert de overheidsbijdrage aan kinderopvang op de korte termijn een verhoging van het bruto binnenlands product met 4,5 miljard euro en op de lange termijn met 5,2 miljard euro. De welvaart in Nederland stijgt met zo’n 1 miljard euro per jaar. 

© Nationale Onderwijsgids