Normal_peuterspeelzaal

Vanaf 2018 mogen peuterspeelzaalorganisaties geen vrijwilligers meer inzetten op de peuterspeelzaalgroep om te voldoen aan de beroepskracht-kindratio. Nu staan er nog ruim 1800 vrijwilligers op groepen op 500 locaties vooral buiten de steden. Deze vrijwilligers moeten, in het kader van de harmonisatie van peuterspeelzalen en kinderopvang, plaatsmaken voor beroepskrachten. De helft van de peuterspeelzalen en gemeenten blijken hiervoor nog geen oplossing te hebben. Dat meldt de MOgroep.

Het doel van de overheid is om kinderdagverblijven en peuterspeelzalen meer op één lijn te brengen. Daarvoor moeten peuterspeelzalen vanaf 1 januari 2018 voldoen aan alle eisen die de Wet kinderopvang stelt. Bureau Bartels onderzocht de inzet van vrijwilligers op de peuterspeelzalen. Uit dit onderzoek blijkt dat er nog ruim 1800 vrijwilligers op de groepen staan. Het merendeel van de peuterspeelzalen blijkt zich al wel voor te bereiden op de eis. Als gevolg van de maatregel zullen de meeste vrijwilligers ingezet gaan worden voor niet-formatieve taken of ze zullen de organisatie verlaten. De verwachting is dat ongeveer 80 vrijwilligers via scholing beroepskracht worden.

Door de vrijwilligers te vervangen door beroepskrachten krijgen de peuterspeelzalen te maken met een forse kostenstijging. De helft van de organisaties blijkt nog niet te weten hoe ze dit gaan oplossen en de meeste organisaties hebben hierover ook nog geen afspraken gemaakt met de gemeente.

Kamerlid Siderius van de SP heeft Kamervragen gesteld aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de gevolgen van het verdwijnen van 1800 vrijwilligers uit het peuterspeelzaalwerk. Zo vraagt Siderius zich onder meer af hoe het verdwijnen van vrijwilligers uit de peuterspeelzalen zich verhoudt tot de visie van dit kabinet op de participatiemaatschappij. Ook vraagt het Kamerlid of Asscher in kan gaan op de zorgen van de MOgroep over dekosten van het in dienst nemen van professionele pedagogisch medewerkers, de bezuinigingen van gemeenten op de peuterspeelzalen en de verhoging van de rekening voor ouders.

© Nationale Onderwijsgids