Normal_po__kov__docent__leraar__leerkracht__leerlingen__les__uitleg

De werkgelegenheid van de kinderopvang zal de komende jaren met zo'n 10.000 medewerkers toenemen, staat in de actuele lokale arbeidsmarktprognose van sectorfonds FCB. Daarnaast verwacht FCB dat er zo'n 75.000 kinderen in de opvang bij zullen komen. Dit zal vooral het gevolg zijn van de 290 miljoen euro extra kinderopvangtoeslag. Dat meldt Brancheorganisatie Kinderopvang.

Vanaf 2016 is er structureel 290 miljoen euro extra budget voor de kinderopvangtoeslag. Dit is ook de belangrijkste factor achter de prognose dat de werkgelegenheid en het aantal kinderen in de kinderopvang zal stijgen. Daarnaast zorgen de aantrekkende economie en een stijging van het aantal geboorten voor een toename van de vraag naar kinderopvang. Het CBS verwacht namelijk voor de komende jaren weer een hoger aantal geboorten.

Uit onderzoek van Bureau Buitenhek bleek eerder al dat het budget voor de toeslag tot zo'n 7.000 extra banen in de sector gaat leiden. De landelijke gegevens van FCB zijn doorvertaald naar prognoses voor afzonderlijke regio's en gemeenten. Per regio en gemeenten is een beeld beschikbaar van bevolking, beroepsbevolking, kinderen en gebruik en werkgelegenheid van kinderopvang. Deze beelden zijn hier te bekijken. 

© Nationale Onderwijsgids