Normal_spelen

De gemeente Nijmegen wil vanaf eind 2016 gewoon een grote stadsbus vlak voor school De Verwondering laten rijden. Hiermee legt het stadhuis het advies van Veilig Verkeer Nederland (VVN), die het plan vanwege de verkeersveiligheid onverantwoord vindt, naast zich neer. Dat meldt de Gelderlander. 

Een grote bus van vervoerder Breng kan leiden tot grote ongelukken met vrolijk spelende kinderen, zo vrezen ouders, de schoolleiding en de medezeggenschapsraad van de school. Verkeerskundig consulent Henk Mulder van VVN is door de school ingeschakeld om advies te geven aan de gemeente. Hij geeft aan verbaasd te zijn over het besluit van het stadhuis. “Ik vind het zeer onverstandig uit het oogpunt van verkeersveiligheid”, zegt hij.

De school heeft ook een kinderdagverblijf en groeit erg snel. Het gebouw zit nu ruim een jaar in Lent en vanwege de aantrekkende woningbouw in de buurt groeit het aantal aanmeldingen. Een jaar geleden telde de school 100 kinderen, nu zijn dat er al 200. Onder hen bevinden zich veel kleuters.

“Een bus moet je hier niet willen als gemeente”, vindt Mulder. “Zo maak je geen verkeersluwe situatie. Hier moet alleen verkeer komen dat direct met de school te maken heeft.” De gemeente heeft al extra maatregelen getroffen door een zebrapad en een drempel aan te leggen, maar dat is volgens Mulder een ‘doekje voor het bloeden’.

Volgens de gemeente baseert VVN haar advies op de oude verkeerssituatie van de school. “Met drempels, een zebrapad en eenrichtingsverkeer op de Georges Brassenstraat zorgen we al voor een veiligere verkeerssituatie”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “We zijn nog aan het kijken naar meer maatregelen om de weg verder te optimaliseren.”

© Nationale Onderwijsgids