Normal_normal_vrouw423

In Nederland wonen 12,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar. In september had 65,4 procent van hen  betaald werk, oftewel 8,3 miljoen mensen. Het gaat hierbij om 4,5 miljoen mannen en 3,8 miljoen vrouwen. In de afgelopen twaalf maanden is vooral het aantal werkende vrouwen toegenomen. Dit terwijl Adviesbureau Buitenhek juist stelde dat de arbeidsparticipatie van moeders was afgenomen door de bezuiniging op de kinderopvangtoeslag. Dit meldt het CBS.

In maart kwam het CBS tot de conclusie dat er de laatste jaren nauwelijks effect waar te nemen is in de arbeidsparticipatie van moeders. Volgens het CBS hebben de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag niet geleid tot verminderde arbeidsparticipatie onder moeders. Het CPB kwam juist met de conclusie dat kinderopvangtoeslag wel degelijk effect heeft op arbeidsparticipatie. Ook zouden er nog andere factoren meespelen die de arbeidsparticipatie van moeders kunnen beïnvloeden, zoals veranderingen in de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de economische situatie.

De daling van het aantal werklozen die begin dit jaar werd ingezet is in de afgelopen drie maanden gestokt. Het aantal werklozen kwam in september uit op 607 duizend. Daarmee was 6,8 procent van de beroepsbevolking werkloos, net als in juli en augustus. De werkloosheid onder jongeren is de afgelopen drie maanden toegenomen van 11,1 naar 11,5 procent. Er zijn nu 161 duizend 15- tot 25-jarigen werkloos. De jeugdwerkloosheid neemt sinds april  toe, maar ligt lager

In september waren in totaal 607 duizend mensen werkloos, 4 duizend minder dan drie maanden eerder. Er waren in september iets meer mannen dan vrouwen werkloos. De overige 3,8 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar behoren niet tot de beroepsbevolking: ook zij hadden geen baan, maar waren niet op zoek of niet direct beschikbaar. Buiten de beroepsbevolking zijn vrouwen met 2,2 miljoen in de meerderheid.

© Nationale Onderwijsgids