Normal_normal_kinderopvang453

De nieuwe wet die ouderparticipatiecrèches een aparte status geeft binnen de Wet kinderopvang wordt uitgesteld. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een in brief aan de Tweede Kamer later weten dat het niet haalbaar is dat de nieuwe wet voor 1 januari 2016 gaat gelden. Dat meldt Kinderopvangtotaal.

Door het wetsvoorstel krijgen ouderparticipatiecrèches (opc’s) een alternatief kwaliteitskader dat ouders die hun kind naar een opc brengen geen recht meer hebben op kinderopvangtoeslag. De zeven opc's die Nederland telt maken nu nog deel uit van de Wet Kinderopvang. Asscher en de kinderopvangbranche willen hier vanaf, omdat deze vorm van opvang niet aan de kwaliteitseisen uit de Wet kan voldoen. Immers, de ouders die de groepen begeleiden zijn niet voldoende gekwalificeerd. Asscher wil de opc's wel wettelijk blijven verankeren. Daarom moet er voor opc's een alternatief kwaliteitskader worden geformuleerd, zodat de GGD deze locaties wel kan blijven inspecteren.

De opc's hoeven in het wetsvoorstel niet meer te voldoen aan de minimale kwaliteitseisen die nu voor kinderopvangorganisaties gelden. Het idee is om de beroepskwalificatie-eis voor ouders aan te passen naar een door opc's zelf te ontwikkelen interne opleiding. Daarnaast benadrukt Asscher dat de opc's ook na het inwerking treden van het wetsvoorstel betaalbaar blijven. Asscher adviseert de opc's om inkomensgerelateerde tarieven te hanteren.

Er is volgens minister Asscher te weinig tijd om het wetsvoorstel dit jaar nog in beide Kamers te behandelen en om de implementatie goed voor te bereiden. De gedoogstatus voor opc's wordt verlengd totdat het wetsvoorstel in werking treedt.

© Nationale Onderwijsgids