Normal_rss_entry-8696

(ANP) - Een computerspel met Dolfje Weerwolfje moet kinderen in het basisonderwijs op een leuke manier stimuleren aandacht te besteden aan taal. Kinderboekenschrijver Paul van Loon en zijn populaire karakter lanceren het komende donderdag op de Rietendakschool in Utrecht. Zo’n 60.000 kinderen op basisscholen in heel Nederland spelen het die dag online.

De presentatie is onderdeel van de Week van de Alfabetisering, die maandag weer begint. Aandacht voor taal op jonge leeftijd is belangrijk, omdat 13 procent van alle kinderen in Nederland het risico loopt later laaggeletterd te worden. Met de game krijgen de kinderen op speelse wijze lees- en schrijfopdrachten verdeeld over twintig levels.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen gemiddeld tweeënhalf uur per dag tv kijken en gebruikmaken van de computer. Bijna alle kinderen, vooral jongens, spelen dagelijks games. De tijd achter de computer gaat ten koste van het lezen van boeken. Stichting Lezen & Schrijven hoopt met de computergame iets te doen aan deze tendens, die al langer gaande is.

In de Week van de Alfabetisering wordt erbij stilgestaan dat lezen en schrijven voor een op de negen Nederlanders niet vanzelfsprekend is. Dat levert problemen op bij onder meer het reizen in het ov, het lezen van medicijnvoorschriften en ondertitels en het opstellen van een sollicitatiebrief.

"Door beter te leren lezen en schrijven vergroot je je kans op een gezond en gelukkig leven", stelt de stichting. Oudere laaggeletterden hebben een anderhalf groter sterfterisico, ook zijn laaggeletterden vaker ziek en voelen zij zich ongezonder. Iedereen kan helpen door niet meteen te oordelen, erover te praten met laaggeletterden en hen te wijzen op hulp die er steeds meer is.

De aftrap voor de themaweek is maandag op het Binnenhof in Den Haag in het bijzijn van onder anderen prinses Laurentien, die erevoorzitter is van de stichting. Dinsdag leest Chantal Janzen voor aan vijftig kinderen in een theater in Amsterdam. Woensdag is in deze stad in het Rijksmuseum de presentatie van een zogeheten Leeslicht-boek. Zo'n boek hertaalt bestaande titels in eenvoudig Nederlands voor taallessen.

Ten slotte is vanaf vrijdag in de Efteling vier weken lang aandacht voor het belang van (voor)lezen. In het park zijn uiteenlopende activiteiten waar bezoekers aan kunnen meedoen. Bekende Nederlanders lezen voor zoals Birgit Schuurman, Sascha Visser en Bas Muijs.