Logo_primair_onderwijsraad_po-raad_logo

Tienduizenden peuters dreigen met een achterstand op de basisschool te beginnen als het kabinet haar plannen doorzet om niet-werkende ouders in 2018 geen kinderopvangtoeslag uit te keren. De PO-Raad vindt het kwalijk dat de kabinetsplannen zo een wig drijven tussen kinderen van werkende en niet werkende ouders. Kinderen met risico op een achterstand raken tegelijkertijd verder achterop en kunnen die achterstand niet meer inhalen. De PO-Raad luidt nu de noodklok. 

De PO-Raad vreest dat de plannen voor veel ouders namelijk betekenen dat zij een peuterspeelzaal voor hun kinderen niet langer kunnen betalen, terwijl deze juist van grote waarde is voor de ontwikkeling van de peuters. Ouders die beiden werken, krijgen die toeslag van het Rijk juist wel. "Dit is onacceptabel. Kinderen worden de dupe van een bezuinigingsmaatregel. Hen worden kansen ontnomen'', aldus Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad. De investeringen die het kabinet wil doen om de kwaliteit van kinderopvang en peuterspeelzalen te verbeteren, worden hiermee bovendien teniet gedaan, vreest ze.
 
De PO-Raad vindt dat álle kinderen een goede start verdienen en daarvoor zijn laagdrempelige en toegankelijke peutervoorzieningen van groot belang. Van een goede start profiteren kinderen hun hele leven. PO-Raad pleit daarom al jaren met de MOGroep, Brancheorganisatie kinderopvang en Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor één basisvoorziening voor alle kinderen. Daarmee wordt het mogelijk kinderen te laten opgroeien langs een doorgaande ontwikkellijn.
 
Er gaan aanzienlijke problemen ontstaan als de kinderopvangtoeslag voor werkende ouders over twee jaar verandert. De PO-Raad heeft hierover diverse keren haar zorgen geuit en blijft hierover in gesprek met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
 
© Nationale Onderwijsgids