Normal_kinderopvang_peuter

De regionale verschillen tussen de omzet van kinderopvangorganisaties zijn groot. Het komende jaar zou de omzet van kinderopvang nog dalen met twee procent. Het economisch bureau van ING voorspelt dat in de grote steden kunnen de kinderopvang het komende jaar juist een aantrekkende vraag naar kinderopvang krijgen. Dit meldt Kinderopvangtotaal. 

Volgens analisten van de ING zijn de slechtste jaren van de economie voorbij, maar het herstel van kinderopvang verloopt moeizamer dan ondernemers en overheid hadden verwacht. De krimp zou wel geleidelijk minder worden. In 2014 bedroeg de krimp in het eerste kwartaal nog vijf procent, in het tweede kwartaal was dit drie procent en het derde kwartaal bedroeg twee procent. De ING-analisten verwachten dat vooral de buitenschoolse opvang het de komende jaren nog zwaar zal hebben.

Voor 2015 is de kinderopvangtoeslag geïndexeerd, wat betekent dat ouders iets meer terugkrijgen dan in 2014. Het recht op kinderopvangtoeslag voor ouders die hun baan verliezen in 2015 en 2016 loopt nu zes maanden door in plaats van drie. Het kabinet zou de uitgaven aan kinderopvangtoeslag al jaren veel te hoog inschatten. Volgens de ING-analisten heeft de bezuiniging op kinderopvangtoeslag direct invloed op de behoefte van ouders aan formele kinderopvang. Ouders die hun kinderen nu minder uren naar een kinderopvang brengen en meer gebruik maken van opa en oma, zullen dit niet zomaar veranderen, denken de analisten. Ook het onvoorspelbare overheidsbeleid zou de ouders niet aanmoedigen om voor een formele opvang te kiezen, aldus de ING-analisten. 

© Nationale Onderwijsgids