Logo_nijntje_beweegdiploma

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) biedt vanaf 10 april een cursus bewegingsonderwijs. De cursus 'nijntje Beweegdiploma' is voor zowel pedagogisch medewerkers als leraren basisonderwijs. Met het Beweegdiploma zijn de leidsters en leerkrachten bevoegd om beweeglessen te geven aan jonge kinderen. Dit meldt de KNGU.

Het 'nijntje Beweegdiploma' is door de gymnastiekunie ontwikkeld om een kinderen van 2 tot 6 jaar een geschikt beweegprogramma te kunnen bieden op de opvang en de basisschool. Met het programma ontwikkelen kinderen op een speelse manier hun motorische vaardigheden. Als de kinderen de vaardigheden, zoals huppelen, gooien, vangen, springen, hinkelen en balanceren, beheersen krijgen ze een nijntje Beweegdiploma. Sportclubs die aangesloten zijn bij de KNGU mogen het beweegprogramma aanbieden. Nu ook docenten en kinderopvangmedewerkers toegang krijgen tot de cursus kan het programma ook op scholen en kinderdagverblijven een plek krijgen.

Om als school of kinderdagopvang het beweegprogramma te mogen aanbieden moeten leidsters en leerkrachten de meerdaagse cursus volgen. In de cursus leren zij hoe ze op een verantwoorde manier kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van motorische vaardigheden bij kinderen. De grootste ontwikkeling daarin vindt bij kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar plaats. De KNGU vindt het daarom cruciaal dat er op die leeftijd een goed fundament geboden wordt voor kinderen om goed te leren bewegen. De KNGU hoopt dat het Beweegdiploma straks net zo vanzelfsprekend is als het zwemdiploma voor kinderen.

De cursus bestaat drie dagen van vier uur verspreidt over een langere periode. De opleiding wordt op twee plaatsen aangeboden: in OppenHuizen (bij Sneek) en Apeldoorn. In Oppenhuizen start de opleiding op 10 april, met vervolgdagen op 1 mei en 5 juni. De cursus in Apeldoorn is op 15 april, 13 mei en 27 mei. Deelname kost 250,- euro per persoon. Meer informatie en het inschrijvingsformulier is te vinden op www.kngucampus.nl.

© Nationale Onderwijsgids