Normal_normal_kinderopvang_creche_spelen

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is bezorgd over de kwaliteit van de opvang van baby’s. Hij heeft signalen ontvangen dat de kwaliteitseisen voor baby's beter moeten. Als het nieuwe toezicht ingaat zullen de kwaliteitseisen aan de kinderopvang leeftijdsafhankelijk worden. Vooral de groepsstabiliteit voor baby's wordt scherp in de gaten gehouden door Asscher. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

“Ik ontvang signalen dat de kwaliteitseisen voor baby's echt beter moeten. Ik neem dit zeer serieus”, zegt minister Asscher. Hij beloofde dat er in de komende brief over het nieuwe toezicht expliciet aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van opvang van heel jonge kinderen en hoe dit gewaarborgd kan worden. Het doel van het nieuwe toezicht is kinderopvanghouders meer ruimte geven voor maatwerk. Kamerleden zijn van mening dat de branche zo flexibel is geworden dat het een bedreiging vormt voor kwaliteit op, vooral, babygroepen. Minister Asscher is het hiermee eens, maar ziet ook dat stabiliteitseisen de kinderopvangondernemer klem zetten.

Voor de buitenschoolse opvang (bso) komt er juist meer ruimte voor maatwerk. “De beroepskracht-kindratio is er bijvoorbeeld wel heel strak als je dat vergelijkt met het onderwijs. Hier heeft dezelfde groep slechts één leerkracht.. Daar zit dus ruimte in. Dat geldt ook voor het mogelijk maken van knelpunten voor gespecialiseerde bso's zoals sportbso's en natuurbso's”, aldus Asscher.

Het nieuwe toezicht moet in 2017 in werking treden. Asscher beloofde de Kamer om de nu nog algemene punten over de invulling te vertalen naar concrete voorstellen. Ook gaat hij zorgen voor merkbare verlichting van regeldruk voor de kinderopvangbranche. Hiervoor start hij de Agenda Regeldruk Kinderopvang. In het tweede kwartaal van 2015 komt de minister met meer informatie over de herijking van kwaliteitseisen in de kinderopvang en de inrichting van die eisen voor verschillende leeftijdscategorieën.

© Nationale Onderwijsgids