Normal_kinderopvang_peuter

Het ministerie van Sociale Zaken heeft op zijn website nieuwe modelrapporten gepubliceerd voor de verschillende vormen van kinderopvang. In de modelrapporten kunnen kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouders zien aan welke kwaliteitseisen zij moeten voldoen en hoe deze in 2015 beoordeeld gaan worden. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Kinderopvangorganisaties moeten zich aan verschillende kwaliteitsregels houden volgens de Wet kinderopvang. Toezichthouders van onder meer de GGD voeren hiervoor jaarlijkse controles uit. De modelrapporten geven inzicht in wat een organisatie van een inspectie kan verwachten. Het gaat onder meer om voorwaarden voor de grootte van de groepen en het aantal medewerkers op een groep, maar ook om thema's als gezondheid, veiligheid en de inrichting van de locatie. Bij elk onderwerp staat in het modelrapport omschreven hoe een toezichthouder daarop toetst.

De meeste regels en eisen zijn hetzelfde gebleven als in 2014. Uitzondering daarop vormt de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Vanaf maart 2015 zullen alle VOG's voor zowel de eigenaar als personeel na 1 maart 2013 afgegeven moeten zijn. Ook zijn er enkele wijzigingen voor specifieke takken van opvang. In de dagopvang en buitenschoolse opvang (bso) zal voortaan rekening gehouden moeten worden met de opleidingsfase waarin beroepskrachten in opleiding (BBL'ers) zich bevinden. Van gastouderbureaus wordt nu verwacht dat zij per voorziening voor gastouderopvang een jaaroverzicht bijhouden. Ook risico-inventarisaties door gastouders zullen vanaf dit jaar samen met een bemiddelingsmederwerker moeten worden uitgevoerd.

Download hier de modelrapport voor de diverse varianten van kinderopvang:

Modelrapport Dagopvang
Modelrapport Buitenschoolse opvang (bso)
Modelrapport Peuterspeelzalen
Modelrapport Gastouderbureaus
Modelrapport Gastouders

© Nationale Onderwijsgids