Normal_kind_peuter_opvang_spelen

Pedagogisch medewerkers die ontslagen worden van een kinderdagverblijf zoeken steeds vaker een nieuwe carrière als gastouder. Gastouderbureaus merken een opvallende toestroom op van voormalig pm'ers. De bemiddelingsbureaus vinden dit een goede ontwikkeling. De oud-medewerkers uit de kinderopvang hebben veel ervaring en weten hierdoor ouders aan zich te binden. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

De groei van het aantal voormalig pedagogisch medewerkers in de gastouderbranche zorgt voor een verdere professionalisering van de opvang. De branche zelf werkt al sinds 2010 aan het verhogen van de kwaliteit met nieuwe eisen en voorwaarden. Zo moeten gastouders nu een diploma en een EHBO-certificaat hebben. Die trend wordt versterkt door de ervaring van de professionele opvangmedewerkers, die minimaal een afgeronde mbo-opleiding niveau 3 op zak hebben.

De ontwikkeling heeft ook nadelen. “Aan de ene kant komen er meer kinderopvangmedewerkers die gastouder willen worden. Aan de andere kant stoppen gastouders omdat ze geen zin hebben om zich te laten bijscholen”, zegt Mariëtte Oosterhuis, directeur van gastouderopvang Sammy. De groep die overblijft wil het vaak zo professioneel aanpakken dat de huiselijkheid verdwijnt, stelt Oosterhuis. “Dat vind ik persoonlijk niet zo fijn werken”.

De professionalisering is wellicht ook debet aan de afname van het aantal gastouders. In 2011 telde ons land nog zo'n 50.000 gastouders, nu zijn dat er nog maar 39.000.

© Nationale Onderwijsgids