Normal_kind_spelen23534

(Novum) - Dit jaar zijn tot nu toe 309 nieuwe cao's afgesloten, 41 minder dan gebruikelijk is rond deze tijd. In december moeten er nog zo'n 190 cao's worden vernieuwd. Dat meldde de werkgeversorganisatie AWVN woensdag in haar maandbericht. Ook in de kinderopvangsector dreigt een cao-loze periode, aldus Kinderopvangtotaal. 

AWVN: "De laatste 190 cao's gaan we dus niet redden, veel cao's zijn afgelopen en nog niet ververst. We kampen al een paar jaar met achterstanden", vertelt een woordvoerder van de organisatie. Dat komt volgens hem doordat vakbonden alleen maar willen praten over loonsverhogingen en niet over duurzame inzetbaarheid of verhoging van de arbeidsproductiviteit. In de maand november werden slechts 23 nieuwe akkoorden afgesloten.

AWVN adviseert werkgevers over arbeidsvoorwaarden en is als zodanig betrokken bij het merendeel van alle negenhonderd Nederlandse cao's en arbeidsvoorwaardenregelingen.

De huidige cao in de kinderopvang loopt per 31 december 2014 af. In de sector dreigt een cao-loze periode aan te breken, zo waarschuwt vakbond Abvakabo FNV. De werkgevers en onderhandelaars zijn het nog altijd niet eens over een aantal punten. Nieuwe gesprekken zijng epland voor begin december, maar de tijd om nog overeenstemming te vinden is krap.