Normal_6a00d8341fe8aa53ef00e54f31f7908833-640wi

Werknemers kiezen het vaakst voor gesubsidieerde kinderopvang als zij zelf hun pakket arbeidsvoorwaarden mogen samenstellen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van adviesbureau Mercer. In Nederland vergoedt echter slechts 5 procent van de bedrijven kinderopvang voor hun werknemers. Dit meldt Kinderopvangtotaal. 

Het is bij veel West-Europese bedrijven gebruikelijk dat werknemers hun eigen pakket met arbeidsvoorwaarden mogen kiezen. In Nederland is dit nog niet gebruikelijk, maar de behoefte aan gesponsorde kinderopvang, zo schat Mercer, is groot. "We verwachten dat dit in de toekomst vaker door werkgevers wordt aangeboden als arbeidsvoorwaarde. Kinderopvang is in Nederland duurder geworden omdat de fiscale voordelen zijn beknot. Daarom telt het voor werknemers als hun werkgever hen beloont met gratis kinderopvang."
 
Uit het onderzoek blijkt verder dat 82 procent van de bedrijven denkt duurder uit te zijn als zij hun werknemers zelf hun arbeidsvoorwaarden-pakket laten kiezen. Mercer toonde echter aan dat 43 procent van de bedrijven die de vrije keuze heeft ingevoerd minder geld kwijt is aan arbeidsvoorwaarden dan voorheen. Daarnaast zegt 23 procent van de bedrijven niet duurder uit te zijn. Werknemers geven aan graag zelf een arbeidsvoorwaarden-pakket te willen kiezen. 
 
© Nationale Onderwijsgids