Brancheorganisatie Kinderopvang

Brancheorganisatie Kinderopvang kan zich niet vinden in de resultaten die naar voren kwamen uit de enquête over het Vierogenprincipe van RTL Nieuws en FNV. De organisatie is van mening dat de resultaten beïnvloedt zijn door de vraagstelling.

Uit het onderzoek van RTL Nieuws en Abvakabo FNV bleek afgelopen week dat medewerkers van kinderdagverblijven nog steeds vaak alleen zijn met een groep kinderen en in de praktijk het toezicht van het vierogenprincipe er in veertien procent van de gevallen niet is.  
'Het heeft totaal geen zin dat er glazen ramen tussen groepen worden geplaatst als ze vervolgens worden volgeplakt met tekeningen of als de aangrenzende groep die dag niet bezet is,' zei FNVbestuurder Ilse van der Weiden. 'Ja, het voldoet hiermee aan de eisen, maar het is niet meer dan schijnveiligheid.'
 
Lex Staal, directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang: 'Het gaat erom dat er op de groepen een aanspreekcultuur ontstaat bij medewerkers, zodat je elkaar aanspreekt op elkaars gedrag. Dat is het allerbelangrijkste.' Aanpassingen aan het gebouw en installatie van camera's zijn hiervoor van belang, maar het draait om die cultuur- en mentaliteitsverandering, aldus Staal. "Als die vraag was meegenomen in het onderzoek, zou er een ander en realistischer beeld zijn geweest. Het Vierogenprincipe gaat er immers vanuit dat een medewerker weet dat er op ieder moment iemand met hem of haar kán meekijken. Het is dus niet de bedoeling en ook helemaal niet nodig dat er ook daadwerkelijk continu iemand meekijkt”
 
Het Vierogenprincipe is een van de maatregelen die de branche samen met de ouders heeft ingevoerd, naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak. Het doel is om een veilige situatie te creëren waarbij de medewerker beseft dat er altijd door een tweede paar ogen meegekeken kan worden. 
 
© Nationale Onderwijsgids