Logo_kinderopvang_cao

De kinderopvangsector heeft sinds 1 oktober een nieuwe cao. Kinderopvangtotaal heeft de belangrijkste veranderingen uit de cao op een rijtje gezet.

De nieuwe cao Kinderopvang is op 1 oktober algemeen verbindend verklaard. Kinderopvangtotaal.nl schrijft dat deze cao voor alle kindcentra en gastouderbureaus met terugwerkende kracht geldig is vanaf 1 januari 2012.

De kinderopvang heeft sinds 2012 een jaarurensystematiek. Per maand mogen vaste werknemers maximaal twintig procent meer of minder uren werken. Op deze manier kan de vaste werknemers de ene week veel meer uren draaien dan de andere. De organisatie is overigens wel verplicht om haar werknemers op tijd in te lichten over het rooster. Daarnaast kunnen kinderopvangorganisaties door middel van de jaarurensystematiek werken met min/max-arbeidsovereenkomsten. Dit gaat om het minimale en maximale aantal uren dat een werknemers iedere week werkt.

De kinderopvangsector kent al jarenlang een eindejaarsuitkering. Deze komt te vervallen in de nieuwe cao. Mensen die in de kinderopvang werken krijgen nu twee keer per jaar een uitkering, op 1 maar en op 1 september. Daarnaast krijgen ze een salarisverhoging. Op het gebied van de vakantiedagen verandert er ook iets. Zo moeten werknemers hun wettelijke vakantiedagen voortaan opnemen in hetzelfde kalenderjaar dat ze ze opbouwen. Doen ze dat niet, dan vervallen de dagen na een half jaar.

Tot slot is de screening opgenomen in de cao. De screening heeft te maken met het verleden van de medewerkers. Heeft een werknemer een strafbaar feit begaan en vormt dat een bedreiging voor de kinderen, dan moet de werkgever deze medewerker op non-actief stellen. 

© Nationale Onderwijsgids