Normal_13826892820010_1

(Novum) - Ondanks de teruggedraaide bezuinigingen, krimpt ook volgend jaar de vraag naar kinderopvanguren in Nederland. De daling zal met vijf procent wel minder hard zijn dan afgelopen jaren. Dat stelt het economisch bureau van ING in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Vorig jaar daalde de vraag met tien procent. In de eerste zes maanden van dit jaar lag de vraag dertien procent lager, berekende ING. Volgens de bankeconomen komt dat naast de overheidsbezuinigingen en de aanhoudende economische tegenwind ook door een elk jaar dalend geboortecijfer.

Door het begrotingsakkoord met D66, ChristenUnie en de SGP wordt volgend jaar minder hard beknibbeld op de kinderopvang dan het kabinet in eerste instantie van plan was. Toch daalt de vraag naar kinderdagopvanguren nog wel, volgens ING.

"Hoewel het gebruik van kinderopvang ongeveer op het niveau van 2008 ligt, zijn de kosten voor ouders in 2014 nog twee keer zo hoog als in 2008", schrijven de onderzoekers. "Dit betekent dat ouders blijvend op zoek zullen gaan naar goedkopere alternatieven."

Veel kinderdagverblijven hebben de afgelopen jaren hun deuren gesloten vanwege de gedaalde vraag, bleek eerder deze week uit cijfers van de Kamer van Koophandel opgevraagd door Novum Nieuws. Vorig kwartaal gingen meer dan vierhonderd vestigingen dicht, tweemaal zo veel als een jaar eerder.

Het merendeel van de sluitingen vond overigens vrijwillig plaats. "Ondernemers besluiten er zelf maar mee te stoppen omdat de vooruitzichten negatief zijn", legde een woordvoerder van Brancheorganisatie Kinderopvang eerder deze week uit. De kinderopvangorganisaties geven aan ING aan dat ze hun capaciteit de komende jaren ook nog licht zullen terugbrengen.